Page 69 - fizica_VI
P. 69

UNITATEA 3    Fenomene termice                 67


               ⚫ Ce constați?
               Ca urmare a încălzirii, apa colorată se ridică în tub, la o înălțime    Știai că?
            cu atât mai mare cu cât mâna este mai caldă.
               ⚫ Cum îți explici?
               Aerul încălzit din balon își mărește volumul și împinge în jos apa
            colorată, obligând-o să urce în tub. Urmărind înălțimea coloanei de
            apă, „putem vedea” cât de caldă este mâna.


                  Reţine!

               ✓ Termoscopul. Dispozitivul realizat în experimentul anterior
            este un termoscop. Cu el nu putem măsura temperatura, dar putem
            afla care corp este mai cald și care este mai rece. Caracteristicile unui
            termoscop sunt:                                                      ▶ În scara de temperaturi propusă
               1.  substanța de lucru (în cazul nostru, aerul);                  de Celsius în 1742, temperatura de
               2.  fenomenul de bază (în cazul nostru, creșterea volumului       fierbere a apei a fost notată cu 0,
                   aerului);                                                     iar cea de topire a gheții, cu 100.
                                                                                 Inversarea firească a celor două
               3.  mărimea fizică ce se modifică vizibil în urma încălzirii sau   valori a fost propusă de Jean-Pierre
                   a răcirii (în cazul nostru, înălțimea coloanei de apă din tub).  Christin în 1743, fiind accep-
                                                                                 tată imediat.
               ✓ Termoscopul Fahrenheit-Celsius. Termoscopul construit de
            Fahrenheit în 1720 era compus dintr-un rezervor de sticlă ce se con-  ▶ Ceea ce vezi în imagine
            tinua cu un tub subțire, numit tub capilar (fig.6). Substanța de lucru   este copia termoscopului con-
                                                                                 struit în 1593 de Galileo Galilei.
            era mercurul, fenomenul de bază era creșterea în volum a mercuru-    La fel ca  termoscopul tău, și
            lui, iar mărimea vizibilă ce depindea de temperatură era lungimea    acesta funcționează pe baza
            coloanei de mercur din tubul capilar. Același tip de termoscop a fost   fenomenului de modificare a
            folosit și de Celsius.                                               volumului aerului. În termosco-
                                                                                 pul lui Galilei fenomenul se
               ✓ Atenție! Mercurul este toxic.                                   produce în balonul superior și
               Din acest motiv nu se mai comercializează termometre cu           astfel aerul împinge lichi-
                                                                                 dul în jos, deci temperatu-
            mercur.                                                              rile mai mari sunt jos.
               ✓ Etalonarea termoscopului. Un termoscop poate fi transformat
            în termometru, prin etalonare. Etalonarea are la bază două tempe-
            raturi ușor de reprodus (puncte fixe), cărora li se atribuie, prin con-
            venție, „valori frumoase” (de exemplu 0 și 100).

               ✓ Scara Fahrenheit. Punctele fixe folosite de Fahrenheit pen-
            tru a-și etalona termoscopul au fost: temperatura de îngheț a unui
            amestec de apă și sare (0 °F), respectiv temperatura corpului ome-
            nesc (100 °F). Din păcate, cele două puncte sunt greu de reprodus
            exact.                                                                Fig. 6 - Termoscopul și termometrul
                                                                                           Fahrenheit
               ✓ Scara Celsius. În 1742, Anders Celsius a propus realizarea unei
            scări de temperaturi legate de apă. Punctele fixe au fost temperatura       t  =   9   t  + 32
            de topire a gheții și cea de fierbere a apei. Deoarece în timpul topirii     F   5  C
            și al fierberii temperatura rămâne constantă, aceste două puncte pot        t  =   5   (t  – 32)
            fi reproduse oricând cu exactitate.                                          C   9   F

                                                                                 Fig. 7 - Relații de transformare din
                                                                                 grade Celsius în Fahrenheit și invers
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74