Page 78 - fizica_VI
P. 78

76                  Fenomene termice    UNITATEA 3



              Știai că?

        ▶ Substanțele se pot transforma
        din  stare  solidă  direct  în  stare
        gazoasă, fenomenul numindu-se
        sublimare (fig.9).








        Iodul,  naftalina,  gheața  carbo-
        nică, dar și gheața obișnuită, pot
        sublima. Hainele puse la uscat pe
        ger se usucă tot prin sublimare.
        ▶ Desublimarea este fenomenul
        invers sublimării, în care vaporii se
        transformă direct în stare solidă.
                                             ⚫ Cum îți explici?
                                             La început, apa rece a intrat în contact termic cu gheața, care este
                                          și mai rece. În timp ce apa s-a răcit la 0 °C, gheața s-a încălzit, tot la
                                          0 °C și a ajuns în echilibru termic cu apa. Odată pornit, reșoul devine
                                          mai cald decât apa din vas și o încălzește. Totuși, temperatura apei
        Cristalele de gheață care se for-
        mează pe sticla rece și chiciura sunt   nu crește nici atunci când se topește gheața, nici atunci când fierbe
        rezultatul desublimării.          apa. În timpul acestor transformări de stare, căldura dată de reșou
        ▶ Nu toate lichidele se evaporă la   este folosită pentru a modifica structura substanței.
        fel de repede. Cele volatile (eterul,   Graficul prezintă patru porțiuni distincte:
        benzina, alcoolul) se evaporă foarte   ⚫ porțiunea descendentă AB arată scăderea temperaturii apei din
        repede, în timp ce altele (uleiul) nu
        se evaporă deloc.                     cauza gheții;
                                             ⚫ porțiunea aproape orizontală BC arată că în timpul topirii tem-
                                              peratura rămâne constantă, aproape de 0 °C;
                                             ⚫ porțiunea ascendentă CD arată cum crește temperatura apei
                                              după topirea gheții, de la 0 °C la 100 °C;
                                             ⚫ porțiunea orizontală DE arată că în timpul fierberii temperatura
                                              rămâne din nou constantă.
         Fig. 6  - În tuburile de răcire ale fri-
         giderului circulă un lichid volatil,
          care în timpul evaporării rapide     Reţine!
        preia căldura din mediul înconjură-
                 tor, răcindu-l.             ✓ Topirea este fenomenul de transformare a unui corp din stare
                                          solidă în stare lichidă (fig.9).
                                             Topirea are loc doar la o anumită temperatură, numită tempe-
                                          ratură de topire. Fiecare substanță are altă temperatură de topire
                                          (fig.8). Gheața, de exemplu, se topește la 0 °C .
        Fig. 7 - Într-o cameră izolată la tem-  Topirea are loc doar atât timp cât corpul solid primește căldură.
         peratura de 0 °C, nici gheața nu se   Pentru aceasta trebuie să fie în contact termic cu un corp care are
         topește, nici apa nu îngheață. La
        mai mult de 0 °C, gheața se topește,   temperatura mai mare decât temperatura de topire (fig.7). Deși cor-
        apa rămâne apă. Într-o cameră mai   pul primește căldură încontinuu, temperatura lui rămâne neschim-
         rece de 0 °C, apa îngheață, gheața   bată pe toată durata topirii.
                rămâne gheață.
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83