Page 119 - biologie_VI
P. 119

ELEMENTE DE IGIENĂ ȘI DE PREVENIRE
                                                                IV     A ÎMBOLNĂVIRILOR                       117




                 Observă și descoperă!                                                 Exerciţiu alimentar
              1. Privește imaginile de mai jos, analizează piramida alimentelor și   a. Ce mănânc?
           descoperă ce alimente trebuie evitate.                                 Proporțiile alimentelor – dieta zilnică

              2. Precizează cantitatea de apă pe care ar trebui să o bei și cum o îm-  trebuie să fie adaptată cerințelor orga-
                                                                                 nismului, în principal vârstei și activită-
           parți pe durata unei zile.                                            ții desfășurate.

              3. Ce factori  ar putea influența cantitatea și calitatea alimentelor con-  1.  Precizează  categoriile  de  alimente
           sumate de o persoană, respectiv cantitatea de apă pe care trebuie să o bea?  care lipsesc din imagine și ce efect (po-
                                                   kg corp  x  0,03 L  L         zitiv sau negativ) ar putea avea asupra
                                     5%                                          organismului.
                                                                                  2.  Creează-ți  propria  farfurie,  cu  ali-
                                     Grăsimi, ulei,                              mentele preferate, pentru prânz/cină.
                                    zahăr, dulciuri  Formula pentru consumul de apă/zi
                 20%                                                                                       carne,
              Carne, pește,                                Înainte de prânz                               ouă, pește
               lapte, ouă                  35%

                                             Fructe,       După amiază          fructe și
            40%                             vegetale                           legume
           Pâine, paste,                                      2 L
            cereale
              Apa, mediul în care a apărut viața pe Pământ, este prezentă în or-                          pâine,
                                                                                                          paste,
           ganismul tuturor viețuitoarelor. În organismul uman, apa reprezintă                            cereale
           65–70%. Aceasta este o componentă importantă a citoplasmei, unde se    b. Cât mănânc?
           desfășoară reacțiile chimice care susțin viața sau înconjoară celulele (li-  Nu  doar  proporțiile  dintre  alimente
           chidul intercelular). Apa este indispensabilă și pentru buna circulație a   trebuie  respectate,  ci  și  cantitățile,  în

           sângelui, o digestie și o excreție corecte.                          funcție  de  particularitățile  fiecăruia.
                                                                                O metodă utilă de a estima cantitatea
              Necesarul de apă este variabil, dar, de regulă, se recomandă consu-  corespunzătoare  de  alimente  este  uti-
           mul a opt pahare cu apă pe zi. Alte lichide, ca băuturile răcoritoare, nu  lizarea dimensiunilor mâinii, ca în ima-
           sunt recomandate, deoarece au diverse ingrediente adăugate, care scot   ginea de mai jos. Folosind informațiile
           o mare cantitate de apă din celulele corpului, generând senzația de sete.   din imagine, stabilește cantitățile.
           Apariția acesteia reprezintă deja o etapă a deshidratării, care se manifes-  Un pumn de carbohidrați – cupă (150–200 g)
           tă și prin oboseală, piele uscată, urină mai închisă la culoare, respirație   porție perfectă de orez, fructe sau legume gătite
           urât mirositoare, constipație, poftă de dulce.                                         Vârful degetului sau o

              Alimentația corectă este reflectată de piramida alimentelor. La bază                linguriță – grăsimi: ulei,


           se găsesc alimentele care pot fi consumate în cantitate mai mare: cerea-                 unt sau maioneză
           lele, fructele și legumele – surse de fibre, vitamine, minerale, iar pe mă-

           sură ce urcăm, la nivelele următoare se găsesc alimentele care trebuie   Două mâini de
                                                                                salată (spanac
           evitate (dulciuri, grăsimi – preferându-le pe cele de origine vegetală), al  proaspăt, salată)
           căror consum, în exces, duce la obezitate.
              Sedentarismul (lipsa de activitate fizică) este un alt factor de risc

           pentru sănătate. Solicitarea rară a mușchilor poate duce la atrofierea lor,    Aproape 100 g –

                                                                                           porție perfectă
                                                                                            de carne și o
           iar circulația defectuoasă a sângelui poate genera boli cardiovasculare.        porție dublă de
           Cea mai de temut consecință a sedentarismului este obezitatea, pentru          proteine vegetale  O mână de
           că duce la diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli de inimă și                           proteine
           chiar cancer. De aceea, minimum 30 de minute pe zi, fă mișcare (mers,   Un pod de palmă – o
           alergat, urcatul scărilor, jocuri în aer liber, dans).                 gustare de ½ de cupă
              Pentru a avea o viață sănătoasă, evită factorii de risc, ca alcoolul, tutu-  de nuci (semințe) sau
                                                                                     fructe uscate
           nul, deshidratarea, alimentația necorespunzătoare, sedentarismul.
   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124