Page 119 - biologie_VI
P. 119
ELEMENTE DE IGIENĂ ȘI DE PREVENIRE
IV A ÎMBOLNĂVIRILOR 117
Observă și descoperă! Exerciţiu alimentar
1. Privește imaginile de mai jos, analizează piramida alimentelor și a. Ce mănânc?
descoperă ce alimente trebuie evitate. Proporțiile alimentelor – dieta zilnică
2. Precizează cantitatea de apă pe care ar trebui să o bei și cum o îm- trebuie să fie adaptată cerințelor orga-
nismului, în principal vârstei și activită-
parți pe durata unei zile. ții desfășurate.
3. Ce factori ar putea influența cantitatea și calitatea alimentelor con- 1. Precizează categoriile de alimente
sumate de o persoană, respectiv cantitatea de apă pe care trebuie să o bea? care lipsesc din imagine și ce efect (po-
kg corp x 0,03 L L zitiv sau negativ) ar putea avea asupra
5% organismului.
2. Creează-ți propria farfurie, cu ali-
Grăsimi, ulei, mentele preferate, pentru prânz/cină.
zahăr, dulciuri Formula pentru consumul de apă/zi
20% carne,
Carne, pește, Înainte de prânz ouă, pește
lapte, ouă 35%
Fructe, După amiază fructe și
40% vegetale legume
Pâine, paste, 2 L
cereale
Apa, mediul în care a apărut viața pe Pământ, este prezentă în or- pâine,
paste,
ganismul tuturor viețuitoarelor. În organismul uman, apa reprezintă cereale
65–70%. Aceasta este o componentă importantă a citoplasmei, unde se b. Cât mănânc?
desfășoară reacțiile chimice care susțin viața sau înconjoară celulele (li- Nu doar proporțiile dintre alimente
chidul intercelular). Apa este indispensabilă și pentru buna circulație a trebuie respectate, ci și cantitățile, în
sângelui, o digestie și o excreție corecte. funcție de particularitățile fiecăruia.
O metodă utilă de a estima cantitatea
Necesarul de apă este variabil, dar, de regulă, se recomandă consu- corespunzătoare de alimente este uti-
mul a opt pahare cu apă pe zi. Alte lichide, ca băuturile răcoritoare, nu lizarea dimensiunilor mâinii, ca în ima-
sunt recomandate, deoarece au diverse ingrediente adăugate, care scot ginea de mai jos. Folosind informațiile
o mare cantitate de apă din celulele corpului, generând senzația de sete. din imagine, stabilește cantitățile.
Apariția acesteia reprezintă deja o etapă a deshidratării, care se manifes- Un pumn de carbohidrați – cupă (150–200 g)
tă și prin oboseală, piele uscată, urină mai închisă la culoare, respirație porție perfectă de orez, fructe sau legume gătite
urât mirositoare, constipație, poftă de dulce. Vârful degetului sau o
Alimentația corectă este reflectată de piramida alimentelor. La bază linguriță – grăsimi: ulei,
se găsesc alimentele care pot fi consumate în cantitate mai mare: cerea- unt sau maioneză
lele, fructele și legumele – surse de fibre, vitamine, minerale, iar pe mă-
sură ce urcăm, la nivelele următoare se găsesc alimentele care trebuie Două mâini de
salată (spanac
evitate (dulciuri, grăsimi – preferându-le pe cele de origine vegetală), al proaspăt, salată)
căror consum, în exces, duce la obezitate.
Sedentarismul (lipsa de activitate fizică) este un alt factor de risc
pentru sănătate. Solicitarea rară a mușchilor poate duce la atrofierea lor, Aproape 100 g –
porție perfectă
de carne și o
iar circulația defectuoasă a sângelui poate genera boli cardiovasculare. porție dublă de
Cea mai de temut consecință a sedentarismului este obezitatea, pentru proteine vegetale O mână de
că duce la diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli de inimă și proteine
chiar cancer. De aceea, minimum 30 de minute pe zi, fă mișcare (mers, Un pod de palmă – o
alergat, urcatul scărilor, jocuri în aer liber, dans). gustare de ½ de cupă
Pentru a avea o viață sănătoasă, evită factorii de risc, ca alcoolul, tutu- de nuci (semințe) sau
fructe uscate
nul, deshidratarea, alimentația necorespunzătoare, sedentarismul.

