Page 87 - biologie_VI
P. 87

II      FUNCȚIILE DE NUTRIȚIE ÎN LUMEA VIE    85



                IV. Demonstrarea acidității (sol cu mulți ioni de hidrogen) sau alcalinității solului (bogat în săruri)


                                                                         Mod de lucru
           Materiale necesare
                                          Pune mostra de sol în recipient (un vas) și toarnă oțetul alimentar obținut din vin.
             recipient;                    Dacă nu se produce nicio reacție, amestecă o altă mostră de sol cu ½ ceașcă de apă
             mostră de sol;              distilată, până obții o pastă moale, în care adaugi ½ ceașcă de bicarbonat de sodiu.
             o ceașcă de oțet;
             apă distilată;                                               Concluzii
             bicarbonat de sodiu.        l  Dacă apar bule de aer la contactul cu oțetul, atunci solul are reacție alcalină (conține
                                            multe săruri).
                                          l Dacă apar bule de aer, atunci solul are reacție acidă (are mulți ioni de hidrogen).

                V. Disecția inimii de mamifer


                                                                         Mod de lucru
                                          Lucrează în echipe formate din câte opt elevi.
                                            Observă exteriorul inimii, unde, pe mijloc se vede un șanț care, în profunzime, separă
                                          ventriculele; vei observa, de asemenea, vasele de sânge care ies din inimă (artere), dar
                                          și pe cele care vin (vene), putând fi evidențiate mai ușor, prin ridicare cu ajutorul unui
           Materiale necesare
             o inimă (de porc,           creion.
            de vacă sau de oaie);         Realizează incizia inimii de sus în jos, pe șanțul dintre ventricule. Trage ușor cele două
             creioane;                   părți, astfel încât inima să se deschidă ca o carte.
                                            Analizează elementele pe care le observi: diferența de grosime dintre pereții atriilor și
             bisturiu;                   ai ventriculelor, valvele tricuspidă și bicuspidă, care separă atriile de ventricule, corzile
             pensă;                      care trag de valve pentru a le deschide sau a le închide (folosește pensa pentru a le
             tavă de disecție;           putea observa).
             mănuși.
                                                                           Concluzii
                                          l Inima este un organ musculos, tertracameral, perfect adaptat funcției de pompă pe
                                          care o are (pereții ventriculelor sunt mai groși decât ai atriilor, în special ai ventriculului
                                          stâng, care pompează sângele în tot corpul).
                                          l  Inima  este  adaptată  și  circulației  sângelui  în  sens  unic,  prin  existența  valvelor
                                          atrio-ventriculare care se deschid doar spre ventricule, ca și prin existența corzilor ten-
                                          dinoase.
             Itemi de evaluare a activității:



              A. Identifică părțile componente ale sistemului circulator.
              Imaginea alăturată reprezintă o inimă obținută la o imprimantă 3D. Pe baza ob-
            servațiilor din timpul disecției și a informațiilor aflate în lecțiile precedente, reali-
            zează o scurtă descriere a inimii, în care să numești toate componentele care pot
            fi observate.

              B. Spune-ți părerea! Care crezi că sunt pașii, din timpul disecției, corespunzători celor trei imagini? Ordonează imaginile,
            cronologic, în funcție de etapele disecției.







                                         1.                      2.                                           3.
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92